Fotoblog

Foto's met verhalen

Bekijk de blogs

Blogs

Southern Upland Way

Southern Upland Way

Op 31 maart, drie jaar en een hele pandemie na de Pennine Way, begon ik aan de Southern Upland Way (SUW). Beide keren twijfelde ik al vanaf het begin of ik het eind zou halen. Bij de Pennine Way twijfelde ik vooral aan mezelf: kon ik het wel aan? Dat bleek gelukkig wel het geval. Bij de SUW twijfelde ik niet zozeer aan mezelf, maar aan de SUW.

Bekijk dit blog

Bomen in de winter: een vierluik

Bomen in de winter: een vierluik

Soms heb je van die dagen in de winter: alles is grijs en een beetje saai. Het gaat nog heel lang duren voordat de lente begint en je kunt er zelfs een beetje somber van worden. Maar ook op die dagen zijn er mooie dingen te zien, alleen moet je iets beter kijken. Zo zijn bomen zijn in de winter altijd mooi.

Bekijk dit blog

Kalender Zuid-Kennemerland 2022

Kalender Zuid-Kennemerland 2022

Vorig jaar maakte ik voor het eerst een landschapskalender met mijn mooiste foto’s van de regio Zuid-Kennemerland. Mooi op A3-formaat en met onder iedere foto ruimte om per dag iets op te schrijven. Ik heb hem toen aan een select gezelschap van vrienden en familie gegeven.

Bekijk dit blog

Hoe hondskruid uit IJmuiden verdween...

Hoe hondskruid uit IJmuiden verdween...

Toen ik gisteren kwam aanfietsen bij het parkeerterrein, sloeg de schrik mij om het hart. Alles was afgemaaid! Ik kwam daar om nieuwe foto’s te maken van hondskruid en bijenorchissen, twee zeldzame orchideeën. Te laat! Ik was nog vergeefs aan het zoeken, toen er een man...

Bekijk dit blog

Wolkenwedstrijd

Wolkenwedstrijd

Eind vorig jaar stuurde ik twee foto’s in voor de Wolkenwedstrijd van het Teylers Museum. Deze wedstrijd vond plaats in het kader van de tentoonstelling van en over John Constable (1776 – 1831), de Engelse landschapsschilder die geweldige luchten en andere weerfenomenen schilderde. In oktober, toen de musea nog net open waren...

Bekijk dit blog

Ochtendsprookje

Ochtendsprookje

Afgelopen zondag ging ik heel vroeg in de ochtend naar de Oosterplas, gelegen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het was rond zonsopgang en er hing een flinke laag ochtendnevel boven het het landschap. Het zag er echt sprookjesachtig uit. De zon zat nog verscholen achter de duinen, maar kon daar elk moment bovenuit piepen.

Bekijk dit blog

Terschellinger luchten

Terschellinger luchten

Nog steeds loop ik een beetje achter met mijn blogs. Deze keer schrijf ik over de week na de Kerst, toen we met de hele familie op Terschelling zaten. We hadden dit al in januari vorig jaar geboekt, omdat we een vuurwerkvrije Oud en Nieuw wilden hebben. Dat dit allemaal aan een zijden draadje zou komen te hangen, wisten we toen nog niet.

Bekijk dit blog

Holle wegen

Holle wegen

Ik ben even wat minder actief geweest op mijn website en daarom gaat deze blog over iets dat alweer even geleden is. Eind november gingen we voor een weekje naar Zuid-Limburg. Het landschap daar is natuurlijk prachtig. Je hebt er van alles: weidse vergezichten, besloten bossen, kabbelende beken, het houdt niet op.

Bekijk dit blog

Regenboog

Regenboog

Sommige natuurverschijnselen zijn zo tot de verbeelding sprekend, dat ze tot symbolen zijn geworden. De regenboog is zo verschijnsel. Als er een ontstaat, stopt iedereen om even te kijken. En alhoewel het ontstaan van een regenboog prima natuurkundig te verklaren is, heeft het altijd iets magisch.

Bekijk dit blog

Bos

Bos

Ik heb het altijd leuk gevonden om open landschappen te fotograferen, zoals mooie uitzichten over duin, polder en water. Met een mooie lucht of wat reflecties heb je dan algauw een aardige foto. Maar bos, daar waagde ik me liever niet aan. Al die rommel die overal ligt en groeit!

Bekijk dit blog

Ochtendstond

Ochtendstond

Het is alweer een paar weken geleden dat ik naar de Hekslootpolder ging voor mijn epische zonsopkomst die niet kwam. In de tussentijd zijn er natuurlijk allerlei gelegenheden geweest op de foto’s nog eens over te doen, onder gunstige omstandigheden.

Bekijk dit blog

Door het stof

Door het stof

Gisteren kroop ik door het stof om dit merkwaardige plantje te fotograferen: stofzaad. De naam heeft niet te maken met de droge bodem waarop het groeit, maar met de fijnheid van de zaadjes. Het is een bleek en onooglijk plantje. Het exemplaar dat ik fotografeerde was misschien 8 centimeter groot.

Bekijk dit blog

Episch… of toch niet

Episch… of toch niet

In mijn eerste blog (Lentebode) schreef ik over de foto die ik wist dat zou komen. Ik had die foto helemaal gepland en hij kwam er ook precies uit zoals ik wilde. Maar dat gaat natuurlijk lang niet altijd zo. De natuur is nu eenmaal grillig en met name de weersomstandigheden zijn niet echt te voorspellen.

Bekijk dit blog

Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug

Meestal fotografeer ik dichtbij huis. Ik denk dat 95% van wat ik op de foto zet niet verder dan 20 kilometer weg is. En binnen die straal is ook genoeg te zien. Maar soms ben ik ergens anders. Een van mijn favoriete gebieden is de Utrechtse Heuvelrug.

Bekijk dit blog

Eten of gegeten worden

Eten of gegeten worden

Zelf houd ik er een behoorlijk plantaardige leefstijl op na. Ik eet nooit vlees, vrijwel geen vis en slechts een enkele keer wat kaas of een eitje. Ik vermijd leren schoenen en kleding. Als je zo bent als ik, is het best schokkend om planten (!) tegen te komen die uitgesproken carnivoor zijn.

Bekijk dit blog

Ruik ik uien?

Ruik ik uien?

Als je zo in de tweede helft van april bij de ingang van Duin en Kruidberg bent, kan deze vraag gemakkelijk bij je opkomen. Er hangt dan een ontegenzeglijke uiengeur, die naarmate het voorjaar vordert steeds sterker wordt. De oorzaak is de ruimschoots aanwezige daslook.

Bekijk dit blog

Lentebode

Lentebode

De Latijnse naam voor de stengelloze sleutelbloem is Primula vulgaris. Primula is het een verkleinwoord voor primus, eerste. Die naam heeft de plant gekregen vanwege de vroege bloei, nog voordat er bladeren aan de bomen zitten. De plant is zeldzaam, komt voor in de duinstreek en kan uitbundig bloeien.

Bekijk dit blog

Profile #2 : Unable to extract JSON data