Fotoblog

Ruik ik uien?

30 april 2020

Als je zo in de tweede helft van april bij de ingang van Duin en Kruidberg bent, kan deze vraag gemakkelijk bij je opkomen. Er hangt dan een ontegenzeglijke uiengeur, die naarmate het voorjaar vordert steeds sterker wordt. De oorzaak is de ruimschoots aanwezige daslook. De Latijnse naam is Allium ursinum, dus eigenlijk zou het berenlook moeten heten. In het Duits en Frans komt de beer inderdaad voor in de naam, maar in het Engels heet het dan weer “wild garlic”. De plant hoort net als uien, knoflook en bieslook tot het lookgeslacht. Hier heet de plant daslook, vermoedelijk vernoemd naar de dassen die hun hol eronder zouden bouwen. Door het frisgroene blad en de fijne witte bloemen zijn de uitgebreide velden met daslook tussen de beuken een prachtig gezicht. De plant doet het goed in Nederland en is sinds 1 januari 2017 niet meer beschermd. Net als uien, knoflook en bieslook is daslook eetbaar. Van de bladeren kun je bijvoorbeeld pesto maken. Nu heb ik zelf niet de gewoonte om in het wild planten te plukken. Mijn redenering is: als in dit dichtbevolkte land iedereen dat zou doen, dan zou de plant binnen de kortste keren weer op de rode lijst komen. Dat lijkt me niet de bedoeling, dus ik laat het lekker groeien. Mooi om te zien en ik vind de geur van uien ook wel wat hebben. ☺