Fotoblog

Een nieuw fotoproject

De hele ontwikkeling die ik in mijn vorige blogs beschreef, viel samen met een fotoproject dat ik samen met een fotograaf-vriend opstartte: mensen aan de kust. Hij is een echte mensenfotograaf en ik ben een natuurfotograaf. We zochten een onderwerp dat ons beide zou uitdagen en ook voor beide betekenisvol is. We nemen er een jaar de tijd voor en dat is maar goed ook. Ik heb er immers een extra uitdaging bijgekregen: mensen fotograferen. Meestal zijn in mijn foto’s mensen afwezig of zie je ze ergens piepklein in de verte.

Als hardcore natuurliefhebber zie ik mensen meestal als de aanstichter van alle kwaad: de natuur heeft het op dit moment zo zwaar door menselijk toedoen. Aan de andere kant is het hard nodig dat de mens iets doet om het weer goed te maken met de natuur en daarom is het belangrijk om te benadrukken dat we als mens niet zonder kunnen. Dat geldt ook voor de kust. Mensen trekken massaal naar de kust als ze rust, ruimte of frisse wind nodig hebben. De kust heeft enorm veel te bieden. Maar in plaats van de natuur alleen maar te zien als een “commodity”, waar je naar believen gebruik van kunt maken, is het goed om te beseffen dat het tweerichtingsverkeer moet zijn. Alleen als we goed voor de natuur zorgen, kunnen wij en onze nakomelingen ervan blijven genieten.

Mijn beelden voor dit project laten mensen aan de kust zien, op allerlei manieren. Ze zijn meestal klein in beeld, omdat bij mij altijd de natuur altijd voorop staat. Heel soms zijn ze, geheel tegen mijn oude gewoonte in, iets groter in beeld, zoals deze visser. Zijn al deze mensen zich bewust van het feit dat onze kust zwaar onder druk staat en dat onze aanwezigheid niet altijd een positieve uitwerking heeft? Hoe zorgen we ervoor dat flora en fauna niet ten onder gaan? En hoe zorgen we ervoor dat we onze broodnodige rust en ruimte aan de kust kunnen behouden? Om te benadrukken dat we als mensen niet de enige zijn die de kust nodig hebben, zie je in mijn foto's ook altijd een of meer dieren. De eerste beelden vind je in dit project.