Fotoblog

Inspiratie van buiten

De vorige keer had ik het over het bewerken van foto’s en hoe leuk ik dat vind. Nu zijn er verschillende niveaus van fotobewerking, van behoudend tot extreem. Ik deed meer dan de gemiddelde fotograaf, maar durfde niet nog verder te gaan. Het zien van het werk van een paar andere fotografen heeft mij geholpen om wat fotobewerking betreft naar een “next level” te gaan. Afgezien van het feit dat ik de foto’s van deze fotografen gewoon erg mooi vind, dacht ik ook: “Wauw, dat kan en mag dus gewoon! Ik kan dat ook doen, als ik dat wil!” Het voelde als een bevrijding. Ik noem hier de voor mij twee belangrijkste fotografen.

De eerste is Saskia Boelsums (waar ik een masterclass bij mocht doen vorig jaar, als prijs in de Constable-fotowedstrijd). Zij bewerkt ieder pixeltje als dat nodig is en neemt daar desnoods een jaar de tijd voor. Zij maakt prachtige werken, waarbij je soms denkt dat je naar een schilderij kijkt. Check haar website maar eens. 

De tweede is Maartje Roos. Ik zag haar werk op het fotofestival in Naarden vorig jaar. Zij maakt surrealistische beelden, waarbij zij zelf helemaal de regie heeft over wat je ziet. Ik vind dat geweldig. Haar werk is van geheel andere aard dan dat van Saskia Boelsums, maar minstens zo geniaal. Check ook haar website!

Fotobewerking mag dus, zelfs tot in het extreme. Nu deze hobbel genomen was, kon ik verder met de eerder uit de krochten van mijn ziel opgeduikelde ideeën. Wordt vervolgd!