Fotoblog

Van het een naar het ander

Mijn eerste echte expositie was een erg leuke, maar ook leerzame ervaring. Als je iets voor het eerst doet, weet je niet precies wat je kunt verwachten. En ook al heb je heel veel andere exposities bezocht en heb je geprobeerd overal aan te denken, je bent toch niet helemaal voorbereid op wat er komen gaat.

 

Technische uitdaging

De expositie bij het Havenfestival vond plaats in zeecontainers tijdens een nogal warm weekend. Vooral op zondag was het erg heet. De temperatuur in de containers liep dus nogal op, met wat technische problemen tot gevolg. Om kosten te besparen had ik 14 van de 15 foto’s op foamboard geplakt. Deze gingen al direct bol staan. Toen we de tweede dag de bloedhete container openden, lag zelfs meer dan de helft op de grond: ze waren door de warmte uit hun lijsten gesprongen. We hebben ze zo goed mogelijk weer in hun lijsten geplakt, maar er waren er wel een paar een beetje beschadigd. Leerpunt voor de volgende keer: geen foto’s op foamboard als je hoge of sterk wisselende temperaturen kunt verwachten. De ene foto op dibond was totaal onaangedaan door de warmte en zag er aan het eind nog steeds prachtig strak uit.

 

Veel belangstelling

Ondanks dat het warm was, kwamen er heel veel mensen een kijkje nemen in mijn container en heb ik veel positieve commentaren gekregen op mijn werk. Mensen vonden het mooi, bijzonder en onverwacht. Ook werd het gewaardeerd dat het allemaal IJmuidense taferelen waren. Dat was natuurlijk een bewuste keuze: het leek mij wel passend op het Havenfestival IJmuiden. Mede hierdoor heb ik er een paar opdrachten aan overgehouden: mensen die een mooie grote afdruk op dibond willen hebben voor aan hun muur. Ook hebben verschillende mensen zich ingeschreven voor mijn kalender 2024. En niet onbelangrijk: meerdere mensen bleven even staan om het gedicht van Ingmar Heytze te lezen, waarmee de boodschap van de expositie werd overgebracht. Ik ben heel blij met dit resultaat.

 

Naar de bieb

Mijn hele expositie verhuist binnenkort naar de bibliotheek van IJmuiden. Ik ga de werken waar nodig zo goed mogelijk herstellen en verwacht dan in de bibliotheek geen problemen meer met het foamboard: de temperaturen zullen daar redelijk normaal en constant zijn. Ook voor bezoekers zijn de omstandigheden wat aangenamer. Wie weet wie daar nog allemaal komen kijken. Mijn werk hangt er van 17 juli tot 31 augustus.