Fotoblog

IJmuiden Rauw aan Zee

Dat mijn eerste grote project zich aan de kust afspeelt, is niet verbazingwekkend: ik woon er immers vlakbij. Op enkele beelden van de Waddeneilanden na, zijn al mijn projectfoto’s tot nu toe van de IJmuidense kust. Nu is IJmuiden een plaats waar niet iedereen dol op is. Zo is IJmuiden onlangs als tweede geëindigd in een Twitterstrijd om de titel “lelijkste stad van Nederland”. En eerlijk gezegd: je kunt IJmuiden onmogelijk pittoresk of lieflijk noemen. Eerder schreef al eens iemand in de krant dat het er zo erg is, dat zelfs de kapper “Cutzooi” heet (klopt!). IJmuiden ligt onder de (vieze) rook van de hoogovens en de hele atmosfeer wordt sterk bepaald door dit enorme industriële complex. Het havengebied verdient ook geen schoonheidsprijs en blijkt vooral geliefd als filmset voor series als Penoza. En wie weleens de Lange Nieuwstraat is afgefietst, weet dat hier ook nog vaak de hardste wind van Nederland waait.

Maar IJmuiden zou IJmuiden niet zijn, als ze hier niet een goede draai aan weten te geven. City marketing gebeurt met de leus: IJmuiden Rauw aan Zee. Je moet je lelijkheid en je ruigheid koesteren. Wie van IJmuiden wil houden, moet tegen een stootje kunnen. Je kunt er in de loeiende wind strandzeilen en kitesurfen of onder overslaande golven vissen op de pier. Er worden zelfs gemotoriseerde strandraces gehouden. Je komt hier niet voor het mooie, maar voor het stoere.

En toch is IJmuiden ook een plek waar uitzonderlijke natuur te vinden is. Duizenden vogelaars bezoeken de pier, soms van heinde en verre, om bijzondere (trek-)vogels te zien. Er groeien op verschillende plaatsen zeldzame orchideeën en andere bijzondere planten. Er leven bedreigde reptielen en andere diersoorten. Dit alles moet gekoesterd worden, tegen het hele ruwe imago van IJmuiden in. En dat, zo zul je begrijpen, is ook mijn bemoeienis met IJmuiden. Lees bijvoorbeeld mijn eerdere blog over hoe het Hondskruid uit IJmuiden verdween (wat overigens gelukkig weer is teruggekomen). 

IJmuiden is echt plaats van tegenstellingen. In mijn kustproject laat ik vooral IJmuiden Rauw aan Zee zien. De andere kant van IJmuiden is daar deels in terug te vinden, maar verdient uiteindelijk een eigen project.